nl
Derksen beter dan ooit in "Dunhill"

5 oktober 2014 - 18:47

Met een slotronde in 70 slagen eindigde Derksen op de Old Course net buiten de top-10. Oliver Wilson was de verrassende winnaar.

Robert-Jan Derksen maakte op de Old Course van St Andrews vier birdies en twee bogeys om op een totaal van 276 (-12) te komen. Dat totaal was in het met vijf miljoen dollar gedoteerde kampioenschap goed voor de gedeeld elfde plaats. Het was zijn beste resultaat ooit in deze wedstrijd van de Europese Tour.

Het was de veertiende keer dat Derksen het Alfred Dunhill Links Championship speelde. Tot zondag was zijntrackrecord niet imponerend en dat had alles te maken met het feit dat de Nederlandse nummer twee geen fan van golf op linkscourses is.

‘Veredeld knikkeren’, noemde hij het jaren geleden al en dat is ook de reden dat Robert-Jan Derksen in zijn lange carrière maar één keer het Brits Open speelde: in 2003 op Royal St George’s, toen de Amerikaan Ben Curtis de verrassende winnaar was.

In de dertiende voorgaande deelnames aan het het Alfred Dunhill Links Championship haalde Derksen maar vier keer de cut. Vorig jaar miste hij voor de zesde keer op rij de laatste ronde. Zij beste resultaat tot deze week? Een dertiende plaats in 2008.

Maar vanzelfsprekend was Robert-Jan Derksen zaterdag in zijn nopjes met een 63 op Carnoustie. Het was de laagste score ooit op de baan die in 1872 na een aanpassing door Old Tom Morris achttien holes was geworden. Omdat er na zware regen geplaatst mocht worden, blijft het baanrecord op 64 staan, maar de tevredenheid bij Derksen was er niet minder om.

‘It is great to get back into contention in the tournament like this’, zei hij tegen Britse collega’s. ‘I do think the course played quite easy today, of course you can get warmer and maybe less wind, but then it is going to be firmer and harder, so today I thought it was as easy as you can get.’

‘’I got off to a good start, I birdied the first, and I birdied the third by holing a green-side bunker shot from roughly eight yards, and then I took it from there, putted nicely and kept going. It is the lowest round here in my career, I’ve shot eight-under-par before, but today was nine under.’

‘It is fantastic to be going into the final day tomorrow within sight of the leaders’, keek Derksen zaterdagavond vooruit naar de laatste ronde op de Old Course. ‘And with a low score, who knows. I would love to conclude the year with another win, it would be the greatest achievement for me.’

Een goede cheque zou ook Derksen ideale scenario voor het slotseizoen dichterbij brengen: in de top-60 van de Europese jaarranglijst komen om zo eind november het Tour Championship in Dubai te kunnen spelen.

Maar zover kwam het (nog) niet. Met de gedeelde elfde plaats verdiende hij ruim 64 duizend euro. In de laatste toernooien van 2014 zal Derksen dus nog een paar mooie resultaten moeten boeken om de droom van Dubai te realiseren.

'Inderdaad', zei hij na afloop. 'Veel hangt af van wat ik in het Portugal Masters en het Hong Kong Open doe. Of ik eindig het seizoen in Hong Kong, of het gaat verder en komt het eindpunt in Turkije of Dubai. Dat laatste zou mooi zijn.'

'Al met al ben ik tevreden met het resultaat hier. Je merkte al op dat ik geen fan ben van linksgolf, maar zaterdag was het op Carnoustie een heel ander spel: de baan was nat, zacht en groen. Daardoor was het meer targetgolf. Dat ligt me veel beter.'

Derksens start was zondag prima. Hij opende met twee parren, maar maakte vervolgens drie birdies op rij om met dertien onder op een slag van de leiding te komen.

'Die birdies maakt bijna iedereen', was de eerlijke uitleg van Robert-Jan Derksen. 'Maar ik sloeg mijn driver minder goed dan de vorige dagen en daardoor kwam ik te vaak in een positie dat ik de vlag niet kon aanvallen.'

De speler uit ‘t Gooi bogeyde de par-4 zesde en daarna volgden tot zeventien alleen maar parren. Op de beruchte Road Hole liet Derksen een bogey noteren, maar hij corrigeerde dat met een birdie op de slothole van de Old Course.

'Zeventien heb ik als een par-5 gespeeld', legde Derksen uit. 'Ik haal de green gewoon niet in twee. Maar gelukkig was er een goede birdie op de laatste. Driver en lobwedge op 2,5 meter.'

De zege ging uiterst verrassend naar Oliver Wilson – de nummer 252 van de Europese jaarranglijst en 792ste op de wereldranglijst. Hij mocht meedoen nadat hij een wildcard had gekregen.

Hij maakte met een cheque ter waarde van 627 duizend euro optimaal gebruik van die kans.

Wilson speelde de laatste ronde in 70 slagen om met een slag te winnen.

De 34-jarige Engelsman speelde in 2008 in het Europese Ryder Cup-team, maar de laatste drie seizoenen was hij niet meer in het bezit van een tourkaart.

Hij weet nu dat hij in ieder geval tot en met het seizoen 2016 op het hoogste niveau mag uitkomen.

Wilson, die 228 toernooien op de Europese Tour speelde zonder te winnen, slaagde er op de historische grond van St Andrews in om geduchte tegenstanders als Richie Ramsay, Tommie Fleetwood én Rory McIlroy achter zich te houden.

Oliver Wilson begon de dag al als leider, maar pas op de tweede negen kwam hij op dreef. De in Mansfield geboren en getogen speler birdiede tien, elf en zestien ('De slag van mijn leven') om met -17 de leiding te heroveren. Vervolgens maakte hij een prachtige par op zeventien om met een slag voorsprong naar achttien te gaan.

Wilson maakte een par op achttien en nadat Fleetwood een putt van drie meter voor birdie en een play-off had gemist, kon er een klein feestje worden gevierd.

'Ik heb er geen woorden voor', stamelde een duidelijk ontroerde Wilson. 'Tien, elf jaar spelen en nooit iets winnen. Nu kreeg ik een uitnodiging van Dunhill en daar ben ik heel dankbaar voor. In al die jaren ging het het nooit goed, hoewel ik een paar keer niet verloor, maar was er dan wel iemand anders die me aftroefde. En dan nu dit. Met dank ook voor collega Robert Rock, die me enorm heeft geholpen met mijn swing. En, ook heel mooi, ik hoef nu niet terug naar de Qualifying School. Dat is een enorme opluchting.'



Plaats een reactie

laat dit veld leeg


Terug naar berichten