nl
De perfecte slag

De perfecte slag: 

diab-522x391.jpg

 

Toen ik getroffen werd door diabetes Type 2 met de nodige complicaties, was het voor mij geen perfecte slag, maar meer een moker slag. 

Mijn eerste reactie was: hoe ga ik mijn perfecte slag weer terugvinden? Hoe kan ik mijn leven inrichten om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en leven? Een slag naar de toekomst maken.  

Als professionele golfer wist ik dat mijn sport gezond was voor iedereen, zeker voor alle mensen in Nederland die diabetes hebben. 

En dat zijn er nogal wat. Bij elkaar hebben meer dan 1 miljoen mensen in Nederland diabetes. Onder te verdelen in Type I, vaak een aangeboren kwestie, type II, beter bekend als ouderdomssuiker en natuurlijk de pre-diabetes, vaak mensen met een aanzienlijk overgewicht. 

Mijn praktijk ondersteuner kwam in februari van 2015 in beeld en het eerst wat ze zei was “ik vertrouw diabetici met een buikje niet”. 

Al was mijn gewicht prima, toch bleef ze erop hameren dat ik moest bewegen. Ik zei dat het aan de pasvorm van mijn trui lag, maar daar kwam ik niet mee weg. Samen maakte we een plan van aanpak. 

Ik ging lopen, veel lopen, 4-7 kilometer per dag. Heel langzaam begonnen mijn benen het weer te doen. In plaats van onzeker op de benen te staan, stond ik beter, en ook voor langere periodes.  

Toen realiseerde ik me dat 4 kilometer hetzelfde was als het spelen van 9 holes, en 7 kilometer bijna 18 holes. Uit deze gedachte is de Donald Armour Foundation geboren. 

Als 9 holes spelen in het begin niet haalbaar is, zijn er tientallen korte banen in Nederland waar je op je eigen tempo aan je “golfconditie” kan werken. 

Het moet dan mogelijk zijn om met een niet al te zwaar trainingsprogramma een aantal keren per week 9 holes te spelen.  

Voor of na het spelen van een ronde kan je aandacht besteden aan je medicatie, maar deze ook rustig meenemen in de baan en onderweg je suikergehalte meten en eventueel met insuline op de juiste hoogte brengen. 

Wat de techniek betreft, de Foundation organiseert cursussen door heel Nederland voor startende golfers. Niet hele dagen, maar elke keer een paar uur bezig zijn met het leren van het spel. En dat op een laagdrempelige manier!  

Tijdens de cursussen zijn er golf-fysiotherapeutendiëtisten, maar ook een arts met wie eens rustig het ziekteproces besproken kan worden met uitsluitend maaltijden bedoeld voor de doelgroep. 

Tevens zijn er toernooien voor de wat meer gevorderde speler, geheel in het kader van de aandoening, diabetes. 

Slaan wij samen deze slag en maken het de perfecte slag? 

Voor meer informatie, verwijs ik jullie naar www.golfvoordiabetes.nl 

 

Donald ArmourPlaats een reactie

* verplicht veld
*
*
*
laat dit veld leeg

Terug naar blog